Cap de la Gallina Pelada

Cap de la Gallina Pelada
Cap de la Gallina Pelada

Aquesta vegada no m’esplaiaré gaire comentant aquesta ruta, ja que em vaig limitar a seguir les indicacions de la ressenya que el Palau Robert té a la seva pàgina web. Així que, si voleu fer aquesta mateixa proposta, podeu descarregar-vos la informació d’aquesta pàgina.
El que sí que diré és que, com sempre, existeixen moltes variants. Pel que fa a mi, vaig variar el descens de roques Blanques, ja que, en comptes de fer-ho baixant per les Llosanques, ho vaig fer seguint la carena passant per sobre del cingle que segueix la rua de l’Orenella, en sentit sud-est a nord-oest, per trobar el GR 107 a l’alçada del Portet. Aquesta opció la vaig trobar molt còmoda, perquè, tret del primer tram de baixada a la zona arbrada, la resta no em va presentar cap complicació.
El recorregut es troba molt senyalitzat amb fites de pedres que ens marcaran el camí. Si tot i això no ho veiem clar, es tracta d’anar tan a la vora com puguem del cingle.
També vaig veure, ja a la pista de retorn a l’aparcament, que una vegada hem baixat de roques Blanques és possible baixar pel dret, en sentit nord, pel paratge anomenat Canal Des, ja que vaig veure que el bosc sembla tenir el sotabosc molt net.
Aquest últim comentari s’ha d’agafar amb totes les cauteles, perquè la zona és molt escarpada i plena de cingleres. No fos cas que agafem una drecera pel dret i acabem amb el pas tallat pel pedregam, o el que és pitjor, pel precipici. Crec que el millor és seguir pels camins marcats i no buscar aventures.
Una persona em va dir una vegada que “no hi ha millor drecera que la carretera” (quan no coneixes el territori que trepitges).

Referències aproximades dels punts de pas.

aturades incloses

Punt de pasLatitud NLongitud ETempsAlçària mDistància acum. m
Coll Ginebrer42.2011521.75124200:00:001.6680
Planelles42.1918681.7538200:47:512.0241.907
Refugi Delgado Úbeda42.1870621.74832501:19:052.0633.404
Cap de la Gallina Pelada42.1894651.7380302:12:262.3204.572
Coll del Portet42.1938821.71721503:05:091.8387.176
Barranc de Llordera42.1980621.73007803:43:221.77710.121
Coll Ginebrer42.2011131.75129304:11:211.66812.503

Fitxa tècnica

Dades obtingudes d’un track gravat amb un GPS TwoNav Sportiva

 • Toponímia: la del mapa d’Alpina
 • Punt d’inici: coll Ginebrer
 • Itinerari senyalitzat: sí
 • Tipus d’activitat: senderisme
 • Fonts d’aigua:  sí 
 • Dificultat física:  baixa 
 • Altura màxima: 2.320 metres 
 • Pendent mitjà de pujada: 14,70% 
 • Cartografia: Editorial Alpina 
 • Com arribar-hi: veure a Google Maps
 • Tipus de terreny: senders i pistes
 • Tipus de recorregut: circular
 • Temps aturat: 46 minuts
 • Dificultat d’orientació: baixa
 • Altura mínima: 1.662 metres
 • Pendent mitjà de descens: 12,00%
 • Mapa: Rasos de Peguera
 • Accessibilitat: s’hi arriba amb vehicle normal per carretera asfaltada
 • Itinerari fet en sentit:  horari
 • Temps caminant: 3 h. 25 minuts
 • Dificultat de progressió:  carena sense camí
 • Ascens positiu: 808 metres
 • ibpindex:   97  consultar document

Ressenya del recorregut

Així ho vaig viure jo el dia 12 d’abril de 2011, data de realització del recorregut.

Sortim de l’aparcament i comencem a caminar pel costat de la carretera en sentit S, fins a arribar a les escales de fusta que pugen a la font Freda. No triguem gaire a arribar al pal indicador que marca el desviament cap al refugi Delgado Úbeda i la font Freda. Deixem la pista i pugem per les escales en direcció a la propera font Freda. A partir d’aquí anirem trobant senyals de pintura groga. Ja que anirem pel sender PR.C-79, remuntant un bosc preciós.
Més endavant trobem el torrent que s’alimenta de les aigües de la font de l’Orri. A mesura que anem guanyant metres, ens anem allunyant del rierol i es va aclarint gradualment el bosc fins al punt d’oferir-nos excel·lents vistes del Pedraforca i la serra del Cadí.
Finalment sortim a la planella Petita i la recorrerem en sentit transversal amb orientació SE i quan l’hem creuat iniciarem una forta pujada en sentit S i deixarem per l’esquerra un clar sender per sortir a un altre planell herbat. Ara li toca a la planella Gran. Al conjunt d’aquestes planelles, el Nomenclàtor oficial de toponímia de Catalunya les anomena així, les Planelles, no diferencia entre gran i petita.
Travessem aquest altiplà en sentit SO i arribem a una gran extensió de prats, que recorrerem en sentit SO una bona estona i més endavant en sentit NE, ja amb el refugi de la FEEC a la vista. Cal que ens arribem al refugi. Si és obert ens podem proveir d’aigua. Si és tancat, a prop de l’edifici hi ha la font d’Ensija, que ens agafa gairebé de camí al cim.
Un pal indicador ens ensenya el camí senyalitzat per fer el cim. Els senyals ens fan guanyar alçada traçant una ampla corba per guanyar la carena, una mica aèria però sense risc. Un curt trajecte ens separa del cim. Depenent de la font consultada, ens trobem al cim del Cap de la Gallina Pelada, denominació oficial segons el Nomenclàtor oficial de toponímia de Catalunya, o Cap de Llitzet.
Al cim, si el dia és l’adequat, ens hi podem estar una llarga estona contemplant un extens horitzó ja que la prominència d’aquest cim (1.008 metres) ens permet una visió de 360º. Són incomptables els cims que veiem així que no els enumeraré aquí. El que sí que diré és que pot resultar divertit intentar reconèixer-los un a un.
En el moment que ens sembli iniciarem el retorn. Per fer això, d’entre totes les possibilitats, i fent cas de la ressenya del Palau Robert, en llanço a seguir la carena en sentit NO, tal com hem arribat al cim, a la recerca roques Blanques. No ens costarà gaire arribar-hi. Quan hi soc començo a perdre alçada per la carena en sentit SO fins a trobar un planell amb un encreuament senyalitzat amb una fita. Deixarem el viarany que continua recte i es dirigeix, per si és de l’interès d’algú ja que també ens fa el pes, per les Llosanques fins a l’Estret i connecta amb el GR 107 que enllaça amb el Portet, i anirem pel de la dreta, que baixa, fitat, en sentit NO fins als Esmaris, punt on girarem a l’esquerra, en sentit O primer i SO després per arribar al Portet.
Aquí connectem amb el GR 107. Passem al cap de poc per la font del Portet. En aquest punt deixem el GR per agafar una pista que ens portarà a passar entre la roc dels Llamps i Roca Rodona, punt en el qual la pista gira en sentit E.
Seguint la pista i després d’una llarga passejada en la qual passarem sota el serrat Negre i perdrem una mica d’alçada per la Pinatella, arribem al punt on hem aparcat el cotxe, amb la qual cosa es dona per acabada la caminada.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:347591405044'.

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

 1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
 2. Finalitat: respondre al teu comentari.
 3. Legitimació: el teu consentiment.
 4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
 5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
 6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
 7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
 8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.