Bassegoda pel corral de Principi

Bassegoda pel corral de Principi
Bassegoda

El puig de Bassegoda és un dels cims més populars de la zona de l’Espai d’Interès Natural Garrotxa ja que els seus 1374 metres ens regala unes estupendes vistes. La seva característica forma, piramidal i que en certa manera ens recorda a un pit de dona si el veiem de lluny, el fa inconfusible des de molts cims llunyans. Espectacular és la seva silueta vista des del cim del Puig Neulós, per exemple. Aquesta facilitat de reconeixement en gairebé totes les panoràmiques des dels cims dels voltants fa que tothom pensi en pujar alguna vegada.
L’aproximació fins al punt d’inici d’aquesta proposta pot comportar complicacions depenent de l’època de l’any ja que el transit és restringit a l’estiu. És millor planificar l’ascensió fora d’aquesta temporada, sent recomanable fer-ho a la tardor ja que les arbredes llueixen tota la seva esplendor. El caire de Comadells, a mitja pujada del cim, ens permet gaudir d’unes immillorables vistes de la vall de Tumeny, així com del Martanyà i altres cims de la contrada i ens permetrà fer-nos una idea del camí que farem servir a la baixada.
Per últim fer menció de que aquest recorregut no és apte per a gent que no estigui acostumada a caminar ja que el trajecte de pujada es fa per terreny molt pedregós, sobre tot pel caire de Comadells i el flanqueig del turó rocós que conforma el cim, així com l’últim tram acabat el flanqueig ja que s’ha de fer una grimpada fàcil ja que unes grapes i un parell de trams de cadenes ajuden a superar el tram.
Si aquest recorregut es fa a la tardor, els bolets i les castanyes poden fer més entretingut el dia.

Referències aproximades dels punts de pas.

aturades incloses

Punt de pasLongitud ELatitud NTempsAlçària mDistància acum. m
Riu2.610058942.300244009:32:506280
Collet de Vinardell2.618373942.302076909:53:01715933
Collet de la Caseta2.620925942.304618010:04:418061.308
Mare de Déu de les Agulles2.622127042.305863010:14:508801.553
Coll de Santa Maria2.618482942.307250910:32:379222.014
Bassegoda2.630780042.312806911:47:071.3663.693
Coll de Principi2.636040042.318421012:46:591.1224.733
Placeta Blanca2.616610942.308539914:26:168768.088
Riu2.609890142.300100015:10:136289.653

Fitxa tècnica

Dades obtingudes d’un track gravat amb un GPS Two Nav Anima+

 • Toponímia: la del mapa  d’Alpina
 • Punt d’inici: La Plana
 • Itinerari senyalitzat: parcial
 • Tipus d’activitat: muntanyisme
 • Fonts d’aigua: no
 • Dificultat física: moderada
 • Altura màxima: 1.366 metres
 • Pendent mitjà de pujada: 17,81%
 • Cartografia: Editorial Alpina
 • Com arribar-hi: veure a Google Maps
 • Tipus de  terreny: senders
 • Tipus de recorregut: circular
 • Temps aturat: 1 h. 19 minuts
 • Dificultat d’orientació: moderada
 • Altura mínima: 601 metres
 • Pendent mitjà de descens: 18,38%
 • Mapa: Alta Garrotxa
 • Accessibilitat: s’hi arriba amb vehicle normal per pista normal, si és oberta
 • Itinerari fet en sentit:  antihorari
 • Temps caminant: 4 h. 18 minuts
 • Dificultat de progressió: pas equipat fàcil
 • Ascens positiu: 825 metres
 • ibpindex:   88  consultar document

Ressenya del recorregut

Així ho vaig viure jo el dia 29 d’octubre de 2014, data de realització del recorregut.

Sortirem caminant per la pista no senyalitzada i que es dirigeix en sentit N.E. en direcció a ca n’Agustí. Farem més endavant un revolt a l’esquerra per creuar un rierol sec i ens enfilem a dalt del marge per sortir a uns camps . Veurem el Bosquet a l’esquerra. Anirem pujant feixes i mirarem de passar pel darrera la casa per buscar un vell sender pedregós que sense pèrdua ens portarà al collet del Vinardell. Aquest tram ho podem fer també anant a trobar el mas de ca n’Agustí i pujar per altre sender, poder més clar de seguir.
Al collet veurem un sender que puja per l’esquerra, en sentit N.E., marcat amb pintura vermella i verda. Ho prenem i iniciem la pujada en direcció al collet de la Caseta. Seguim en el mateix sentit de la marxa, per sender pintat i acabem per trobar l’ermita romànica (S-XII) de la Mare de Déu de les Agulles.
Per la part meridional de la mateixa segueix un sender en el qual, als pocs metres, trobem un pal indicador que ens diu que seguint-lo anem al Bassegoda. Té senyals de pintura groga i verda/vermella. Al poc comença a planejar, moment el qual deixarem el camí senyalitzat i seguirem en sentit N.O. per anar a trobar el collet de Santa Maria.
Al collet abandonem el sender pel qual caminem, que es dirigeix a la placeta Blanca, per la qual passarem de tornada, i girem a la dreta per prendre orientació N.E per anar seguint fites en direcció al caire de Comadells. Comença un tortuós sender amb força pendent i de tant en tant molt pedregós, amb moltes fites que ens ajuden a decidir per on pujar. Fent la pujada es passa per diferents punts que són magnífics miradors cap a la vessant nord, amb estupendes visions del Martanyà i el Ferran. Quan hem acabat de trepitjar pedres una vegada superat el caire de Comadells ens endinsem en un preciós bosc de pi amb el terra herbat i el pendent força més moderat. El sender és clar i tornem a trobar senyals de pintura.
Sortim de l’arbrat i ens trobem amb el roc granític d’allò que ja podem dir és el cim. Error. No hem de grimpar per pujar. Ens hem de desviar a la dreta, en sentit S.E. mirant de seguir les fites i així anar voltant el cim pel vessant de les Clopeteres. Això és així ja que la cota cimera o plana cimera no és continua ja que hi ha un tall d’una amplada suficient com per no permetre creuar-lo. Si anéssim per dalt hauríem de recular.
Voltant el cim arribem al punt en el qual sí ens es possible pujar, amb una grimpada llarga però fàcil, al cim. Trobarem cadenes i grapes posades per facilitar la pujada i baixada. Nosaltres anàvem amb gos i vam fer cim amb ell però la cosa està una mica complicada. Si aneu porteu un arnès per ajudar a empènyer a l’animal.
Al cim, si el dia així ho permet, es gaudeix de molt bones vistes.
Per baixar hem de desfer camí. Quan som de nou al punt d’inici de la pujada final deixem a la dreta el camí que hem fet servir per arribar i girem a l’esquerra per iniciar un fort descens en sentit N.E. en direcció al pla de la Bateria. No ha d’haver problema per arribar-hi. Quan som deixem a l’esquerra ( no s’aprecia) un sender que ens serviria i seguim el sender senyalitzat amb pintura groga, similar al fet servir fins ara. Aquests senyals ens porten al GR 11, a ponent del coll de Bassegoda.
Ens incorporem a la pista i la seguim per l’esquerra en sentit gairebé N. primer i N.O. després per anar al coll de Principi. Seguim sempre els senyals de GR. Cal abandonar la pista per la qual caminem ja que el GR agafa un sender que ens porta al corral de can Principi. Tan sol resten les ruïnes. Aquest sender acaba trobant una pista i un pal indicador. Deixem el GR i seguim la pista per l’esquerra, ja sense senyals, i en sentit S.O. Al poc trobem un desviament a la dreta que no seguirem. Més endavant, després de creuar un torrent eixut i fer un revolt a la dreta, deixem la pista i ens enfilem lleugerament per un sender senyalitzat amb alguna fita precària. Més endavant el camí passa per una zona de ginestes en la qual s’estreta molt, s’aplana i mig desapareix quan ens incorporem a un mena de prat herbat.
S’ha de filar prim per trobar el camí bo. Alguna minsa fita i una vella marca de pintura vermella ens poden ajudar. Quan el localitzem ens portarà sense problemes seguint el bac de Principi i les baumes del Càmen , que no veiem, fins arribar a la placeta Blanca, nus de camins. Girarem a la dreta per seguir un sender senyalitzat amb pintura blava i orientació N.O. Al poc deixarem aquest sender, que segueix cap al N. a buscar el coll Roig, i girarem a l’esquerra per iniciar el descens per camí marcat amb vells senyals de pintura vermella i orientació S. per passar per sobre de la cinglera de la Presa, amb magnífiques vistes del Martanyà i les seves canals i del congost de les Estunes. Així seguint els senyals de pintura vermella perdrem el camí «pintat» al mapa i acabarem per aparèixer a un corral pertanyent ja als dominis de ca n’Agustí.
Ja perdem els senyals però el camí a seguir és evident fins enllaçar de nou a camí ja conegut, el qual desfarem per tornar a l’aparcament.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

 1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
 2. Finalitat: respondre al teu comentari.
 3. Legitimació: el teu consentiment.
 4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
 5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
 6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
 7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
 8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.